10 Haziran 2012 Pazar

Mekan / KargART





KargART



karga 26 ekim 1996 da açılan ve zamanla Anadolu yakasının  ve  Kadıköy'ün popüler bir barı haline gelmiş ancak günümüze gelene kadar bir çok değişiklik geçirmiştir. hatta bir de yangın faciası atlatmıştır. benim değinmek istediğim asıl konuysa haziran 2001 de ilk Kargaşa sergisiyle Kargart'ın açılmasıdır. Kargart sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleyebileceği bir mekan olarak kullanacağı  4. katında; plastik sanatlar, sahne sanatları, çağdaş sanatlar, sinema, performans sanatları ve müzik alanlarında faaliyetler düzenleyen Kadıköy’ün tek alternatif kültür ve sanat merkezidir. İlk destekçileri Turgay Kantürk ve İbrahim Çiftçioğlu olmuşlardır.

Kargart'a göre ana akımın dışında kalan sanatçılara bir platform amacıyla oluşturuldu. İlk üç sene plastik sanatlar ön plandaydı. dağa sonra güncel sanata daha fazla yer vermeye başlamışlar. genelde kişisel sergilerden çok karma sergilere yer vermeyi daha doğru buluyorlar. estetikten anlamadıklarını ve bu yüzden biraz daha güncel ve herkesin anlayabileceği türden işleri sergileme olanakları olduğunu bu durumdan da son derece hoşnut olduklarını belirtiyorlar.

Kargart'ın sadece sergi mekanı olarak kullanmadığı 4. katta sanat panelleri, toplantıları, ücretsiz film gösterimlerine de yer veriyorlar. her ne kadar bar görünümünden kurtulamasa da Kadıköylülerin ve Anadolu yakasının önemli sanat mekanlarından biri olmayı başarmışlar. ancak bu konuda Anadolu yakasında ve Kadıköy'de olmalarını bir avantaj olarak görüyorlar. mekanın duruşu ve anlayışı itibarı ile Anadolu yakasının diğer mekanlarından sıyrılmış olduğunu düşündürüyorlar. Kargart düzenlediği bir çok etkinlikten ve bağımsız olma durumlarından dolayı her sene bütçe açığı problemi yaşamasına rağmen 4. katta bulunan karga sahneyi sponsora devretme zorunluluğunda kalacaklarını belirtmişlerdir.

İstanbullunun sanat mekanlarını, sergileri gezme durumunun hep belli bir rotada gittiğini ancak Kargart gibi mekanların sanatın sadece Avrupa yakasında bulunmadığını Anadolu yakasında da birçok önemli sanat mekanı olduğunu göstermeye çalışmıştır. ayrıca 2007 den beri hemen  her ay düzenli çıkarmaya çalıştıkları ücretsiz bir de sanat dergisi yayımlamaktalar. Kargamecmua adlı bu dergiye ulaşamayanlar için internetten her sayısına erişme olanağı da sağlıyorlar.

Kadıköydeki bir çok mekanla ortak çalışmaları bulunan Kargart ileriki yıllarda bütün Kadıköyü kapsayan sanat projeleri olduğunu Kadıköyde sanatın daha da tüketilmesi kaygıları olduğunu bekitmişlerdir. Mekanın geleneksel olarak açtığı kargaşa sergileri bulunmakta bu sene 11. kargaşa sergisini açan Kargart bu karma sergilerde bir çok genç sanatçılara sergi olanağı sağlayan alternatif bir mekan olmuştur. Daha çok toplumun vicdanını rahatsız eden çağ dışı uygulamaları eleştiren işler üreten sanatçıları desteklediklerini çünkü mekan olarak ülkede ki yaşanan yada yaşanmış çalkantılı konularda, anti demokratik uygulamalarda, Faşizan tavırlardan her zaman rahatsız olduklarını bunlarında sanat olarak dışa vurulması gerektiğini bunu da mekan olarak desteklemeye açık olduklarını belirtmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder