3 Haziran 2012 Pazar

1960 sonrası sanat ve yorumu dersi kapsamında yaptığımız ropörtajlar sonucunda hazırladığımız KargART sunumu



MEKAN

Karga’nın 4. katında; plastik sanatlar, sahne sanatları, çağdaş sanatlar, sinema, performans sanatları ve müzik alanlarında faaliyetler düzenleyen Kadıköy’ün tek alternatif kültür ve sanat merkezidir.

26 Ekim 1996’da açıldı.

Karga’da bir elektrik arızası nedeniyle çıkan yangın sonucu tekrar restore edildi.

1 Temmuz 1998’de  ikinci kez açıldı.

Haziran 2001’de Kargaşa sergisiyle KargART açıldı.

2005’de ilk KargART performans günleri gerçekleştirildi.
Ocak 2007’de Kargamecmua yayımlanmaya başladı. 
 



Ana akımın dışında kalan sanatçılara bir platform amacıyla oluşturuldu.

İlk üç sene plastik sanatlar ön plandaydı.

İlk destekçileri Turgay Kantürk ve İbrahim Çiftçioğlu


TDK sözlüğünde şöyle bir tanım yazar ‘’ ekim ve tarlalara zararlı siyah bir kuş.’’ 



Geleneksel Kargaşa Sergileri


İlk kargaşa sergisi 2001’de açıldı.

11. kargaşa – Kasti Hata sergisi haziran 2011’de.





2008’de kargaşa haricinde KargART prodüksiyonu ‘’ Kadıköylü’’ İFSAK genç foto fest’i düzenlemişler.

2. Genç Fotoğrafçılar Festivalinin teması “Kimlik”

Ömer Orhun (Kuratör) Kargart ortak çalışması - "Kadıköylülük"








‘’Manipüle Demokrasi Hikayeleri’’ sergisiyle, ‘’demokrasi’’ ve ‘’manipülasyon’’ kavramlarından hareketle, yaşamla eleştirel, politik, toplumsal ve siyasal olanın ilişkisinin yeniden yorumlanmasını amaçlamaktayız. Bunun yanı sıra, ‘’hikayeler’’ üzerinden yeniden üretilenle, manipülatif bir güncelleme oluşturmak ve bir tür "demokrasi ve demokratikleşme" yaptırımı sorgulamasını görselleştirmeyi planlamaktayız.




İkametgâh Kadıköy Anadolu Yakası’ndaki üretimi ve paylaşımı çıkış noktası olarak alıyor. “Bağımsız ve Birlikte” söylemiyle bu yakada üreten sanatçılar ve sanat alanlarını kolektif bir etkinlikte birleştiriyor. İstanbul’un sanat alanındaki eksik parçasına köprü tutarak şehrin iki yakasını bir araya getiriyor.
 
Anadolu Yakası’nda yaşayan, üreten sanatçılar; kavramsal ve biçimsel bir çerçevenin içine girmeden resim, video, illüstrasyon, fotoğraf, yerleştirme gibi farklı disiplinlerdeki işlerini 25 Ocak - 19 Şubat tarihleri arasında 5 ayrı mekânda sergilendi.

Asfalt

Hush Gallery 
İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi

KargART 

Piha Kolektif Sanat





Demokrasi ve çatışma, ilk bakışta ayrı anlam gruplarında yer alan sözcükler olarak algılanabilir. Halbuki çatışma demokrasinin gelişimi için gereklidir. Kültürel alanda demokrasinin gölgesinde yeşerecek politik/kültürel çatışmalar, demokrasinin varlık sebebidir. Bu ortamda, demokrasinin var olacağı meşruiyet alanını, bu tartışmaların gelişebileceği soy kütük araştırmalarını ve toplumun her kesiminin bu konulara destek verecek şekilde analizini yapmak gerekmektedir. Bu, bizlerin toplumdaki olguların ve olayların aktüel dinamiklerini tanımlamamızı ve toplumsal sınıfların yaşam pratiklerindeki güdülenmelerini tespit edebilmemizi sağlayacaktır.

Demokrasi bağlamında, ötekini anlamak zorundayız. Homojen toplum yaratma düşüncesinin son kırıntılarının da önü kesilmeli ve zaten iflas eden bu düşüncenin yerine, demokrasinin yeşerebileceği çoğulcu bir yapıyı savunmak gerekmektedir. İşte sanatın rolü burada yatmakta: Sanat farklılıkları görünür kılabilir ve böylece siyasi meşru zemin yaratamayan farklıların yanında yer alması, sanatın demokrasi içerisindeki çatışmada gücünü gösterebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder