10 Haziran 2012 Pazar

Sanatçı - Eleştirmen / Hülya Küpçüoğlu


Hülya Küpçüoğlu


Hülya Küpçüoğlu; Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. 1997 yılında İ.T.Ü.'de Görsel ve Çevresel Sanatlar Bölümü'nde "Konstrüktivizm" konulu tezini sunarak yüksek lisans eğitimini tamamladı. 93- 94 yıllarında sanat tarihi bölümünden resim analizi dersi almış ve ilk olarak röportaj yaparak başlamıştır. Eleştirmen kimliğinin oluşturulmasında en büyük desteği Canan Beykal tarafından görmüştür. İlk olarak yazı yazmanın zor olacağını düşündüğünden tanıdığı sanatçılarla röportaj yaparak kendini geliştirmiştir. Daha sonra çeşitli gazetelerin sanat köşelerinde ve sanat dergilerinde yazıları yer almaya başlamıştır.

Klasik sanat eğitimi almış ve günümüz sanatına merakından dolayı Şükrü Aysan’ın kurduğu Sanat Tanımı Topluluğu’na katılmıştır. Okulu bitirdiğinde Konstrüktivist işler üretmiştir. Yüzey resmi yapmış ve  formların yüzeyde ilişkisini araştırmıştır. Böylelikle işlerini hem 2. hem de 3. boyuta taşımıştır. bu işlerden çok fazlaca üreten hülya Küpçüoğlu o dönemde bu tarz işler yapmak çok zordu çünkü alışılmış sanatın biraz daha dışına çıkmıştı.  daha sonraki yıllarda video sanatına da merak salan hülya Küpçüoğlu'nun bir kaç video işi bulunmaktadır. daha çok eleştirmenlik yaparak atıldığı sanat hayatında son dönemlerde daha çok sanatçı olarak devam ettirmiştir. eleştirmen kimliğini çok fazlaca kullanmıyor. son yıllarda da fazla eleştiri yazıları yazmamış daha çok sergilerle gündeme gelmiştir.

Son açtığı sergilerden gözlemlendiği üzere daha çok pop figürleri işlerine konu ediyor. bunu da pop art'ı kullanarak yapıyor. tekniğinin ilerlediğini düşünmüş ve pop figürlere yönelmiştir.“Pop art 60’lı yılların akımı olmasına rağmen ben günümüze uyarlıyorum.” demiştir.

"Sanatçının birilerine ulaşması için iyi ya da kötü hakkında yazılmış eleştiri yazısına ihtiyacı vardır çünkü bizim işimiz dirsek temasına dayanır" Pazarlamanın, galeri ve galeri çevresinin de önemli olduğunu söylüyor. Karşıt fikirlerin de bakış açısını değiştirdiğini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder